Przechowywanie i transportowanie żywności w sklepie, kawiarni, restauracji – to musisz wiedzieć prowadząc biznes w gastronomii!
Odpowiednie przechowywanie produktów żywnościowych, a także ich prawidłowy transport zapobiegają nie tylko zepsuciu się produktów, ale również pozwalają zachować im walory smakowe i odżywcze. Wielu właścicieli lokali gastronomicznych lub sklepów zamawia hurtowo mięsa, warzywa czy owoce, by uniknąć nagłego wyczerpania towaru. Jak więc chronić jedzenie i dbać o to, by zostało przewiezione bez szwanku?
- Jakie są ogólne zasady przechowywania żywności?
- Jak dbać o żywność w sklepie?
- Biznes w gastronomii czyli co z produktami w kawiarni i restauracji?
- Jak transportować żywność?
Jakie są ogólne zasady przechowywania żywności?
Niezależnie od tego czy prowadzimy kawiarnię, restaurację czy sklep musimy zapoznać się z ogólnymi zasadami przechowywania jedzenia. Najważniejsza jest jego świeżość, dlatego trzeba pomyśleć o niej już na etapie logistycznym. Pojemniki na żywność warto wybierać pod kątem bezpieczeństwa, a także ze względu na rodzaj przewożonego produktu. Dokładny podział według przeznaczenia skrzynek transportowych można zobaczyć na stronie www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-transportowe, gdzie znajdziemy skrzynki na mięso, przetwory mleczne, warzywa, owoce i wyroby cukiernicze.
Trzeba także pamiętać o tym, by żywność nadpsuta nie była przechowywana z jedzeniem przeznaczonym do spożycia.
Jak dbać o żywność w sklepie?
W sklepie należy dbać o to, by mięso, nabiał i ryby były przechowywane w specjalnych komorach chłodniczych. Są to produkty, które bardzo szybko ulegają zepsuciu, więc niedopuszczalne jest, by były narażone na wyższą temperaturę. To jednak nie wszystko – chłodnie muszą być przygotowane czyli wymyte i wywietrzone, a sam towar tak ułożony, by miał zapewnioną cyrkulację powietrza. Przetwory mleczne należy zabezpieczyć przed wylaniem, a jeśli jakiś produkt jest ciepły powinien zostać wystudzony przed włożeniem do chłodni.
Przechowując warzywa warto zwrócić uwagę, by liściaste nie leżały obok bulwiastych (ziemniaków, buraków), które są bardziej narażone na drobnoustroje. Optymalną temperaturą dla warzyw i owoców jest 6 stopni Celsjusza. Produkty suche przechowuje się w specjalnych magazynach, natomiast w lodówkach i chłodniach towary prędko ulegające zepsuciu, a w zamrażarkach te, które dłużej zachowują świeżość i mają długą datę przydatności.
Biznes w gastronomii czyli co z produktami w kawiarni i restauracji?
W kawiarni podstawą przechowywania produktów żywnościowych jest lada chłodnicza– nie tylko pięknie wyeksponuje towar, ale zapobiegnie jego zepsuciu. Restauracja i kawiarnia jako lokale gastronomiczne rządzą się zgoła innymi prawami. Tu trzeba zainwestować w sprzęt łatwy w czyszczeniu, solidy i przede wszystkim wytrzymały. Najlepiej, by lodówka i duża zamrażarka stały w kuchni, a w miejscu przeznaczonym dla klientów, jeśli to konieczne, znalazła się lada chłodnicza.
Jak transportować żywność?
Po pierwsze środek transportu musi przejść kontrolę Sanepidu i niekoniecznie ma to być samochód dostawczy. Coraz częściej żywność przewożona jest samochodami osobowymi, a nawet rowerami (w specjalnych termotorbach). Podstawą w samochodzie transportowym jest gładka i łatwo zmywalna powierzchnia, na której stoją produkty. Kolejnym krokiem jest wybór dobrych i sprawdzonych pojemników na jedzenie. Bardzo ważne jest, by co jakiś czas kontrolować temperaturę w samochodzie, o czym mówi dokument Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) wymagany przez Sanepid. Środek transportu musi być także odpowiednio czyszczony i dezynfekowany – na myjni lub w innym miejscu, które spełnia wymogi sanitarno-epidemiologiczne.