4 pomysły na karnawałowe przekąski
Zastanawiasz się jakie przekąski przygotować dla gości na karnawałową imprezę? To zrozumiałe. Takie wydarzenie to przede wszystkim tańce i zabawa, do których trzeba mieć siłę. Zatem przygotowane przekąski powinny być syte, wartościowe i dodające energii. W poniższym artykule znajdziesz kilka propozycji na smaczne zakąski.
Paluszki francuskie
Do przygotowania pysznych i sycących paluszków z ciasta francuskiego potrzebujesz następujących składników:
- ciasto francuskie (300 g),
- 2 żółtka,
- ser Gouda (100 g),
- mielony pieprz,
- sezam albo mak,
- sól morska,
- kminek.
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Rozwiń ciasto, zetrzyj ser oraz rozprowadzić żółtko wymieszane wcześniej z 2 łyżkami wody. Ciasto układaj w formie kwadratów i każdy z nich polewaj żółtkiem. Dzięki temu będą miały złocistą powłoczkę. Posyp paluszki startym serem, dodaj pieprzu, a następnie złóż całość na pół i mocno dociśnij. Pokrój w paski o szerokości 1 cm i połóż na blaszce do pieczenia. Warto ją również posmarować żółtkiem z jajek, co uchroni ciasto przed przyklejeniem i spaleniem. Posyp je makiem lub sezamem oraz kminkiem i piecz ok. 20 min na złoty kolor.
Sałatka za makaronu chińskiego
To z pewnością świetna opcja na zakąskę karnawałową, która jest bardzo sycąca i doda gościom energii do zabawy. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- fileta z kurczaka (ok. 750 g),
- 3 duże jogurty naturalne,
- 2 – 3 paczek zwykłego chińskiego makaronu,
- bułkę tartą,
- mąkę,
- 2 – 3 jajek,
- puszkę kukurydzy,
- ogórki konserwowe,
- trójkolorową paprykę,
- majonez,
- czosnek granulowany,
- sól,
- pieprz.
Makaron przełóż do miski, rozkrusz, zalej jogurtem i wstaw do lodówki aż do całkowitego wchłonięcia i zmiękczenia. Filet z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę. Na oddzielnych talerzach przełóż bułkę tartą, mąkę oraz rozmieszane jajka i obtocz mięso w panierce. Usmaż kurczaka na patelni, a następnie odstaw mięso do wystygnięcia. Umyj i pokój paprykę, kukurydzę wypłucz na sitku i pokrój w drobną kosteczkę ogórki konserwowe (ilość uzależniona od wielkości sałatki). Gdy makaron zmięknie, a kurczak ostygnie, połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i przypraw według uznania czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Roladki naleśnikowe
Z pokonaniem małego głodu z pewnością poradzą sobie apetyczne, nadziewane roladki z ciasta naleśnikowego. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, wystarczą do nich tylko następujące składniki:
- kostka sera twarogowego,
- kostka żółtego sera,
- pęczek szczypiorku,
- przyprawa gyros,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- pomidorki koktajlowe,
- ciasto naleśnikowe.
Po usmażeniu ciasta na naleśniki zetrzyj na tarce żółty ser i posiekaj drobno szczypiorek. Ser włóż do miski i przypraw. Połącz go z twarogiem, połóż na naleśnikach, formułując z nich ruloniki. Potnij je na równe kawałki i włóż do środka przekrojone na pół pomidorki. Całość posyp szczypiorkiem.
Koreczki śledziowe
Na żadnej imprezie nie może zabraknąć przepysznych koreczków ze śledzi. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
- filety śledziowe (wiaderko lub w plastrach),
- majonez,
- 8 suszonych śliwek,
- cytrynę,
- por.
Filety mocz w wodzie przez około 2 godziny. Śliwki namocz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Śledzie pokrój w paski, a ich wewnętrzną stronę posmaruj majonezem. Śliwki owiń plastrami filetów i zepnij wykałaczką. Ułóż koreczki na półmisku i udekoruj krążkami pora oraz plastrami cytryny.