4 pomysły na karnawałowe przekąski

Apetyczne przekąski

Zastanawiasz się jakie przekąski przygotować dla gości na karnawałową imprezę? To zrozumiałe. Takie wydarzenie to przede wszystkim tańce i zabawa, do których trzeba mieć siłę. Zatem przygotowane przekąski powinny być syte, wartościowe i dodające energii. W poniższym artykule znajdziesz kilka propozycji na smaczne zakąski.

  1. Paluszki francuskie
  2. Sałatka za makaronu chińskiego
  3. Roladki naleśnikowe
  4. Koreczki śledziowe

Paluszki francuskie

Do przygotowania pysznych i sycących paluszków z ciasta francuskiego potrzebujesz następujących składników:

  • ciasto francuskie (300 g),
  • 2 żółtka,
  • ser Gouda (100 g),
  • mielony pieprz,
  • sezam albo mak,
  • sól morska,
  • kminek.

Rozgrzej piekarnik do 180° C. Rozwiń ciasto, zetrzyj ser oraz rozprowadzić żółtko wymieszane wcześniej z 2 łyżkami wody. Ciasto układaj w formie kwadratów i każdy z nich polewaj żółtkiem. Dzięki temu będą miały złocistą powłoczkę. Posyp paluszki startym serem, dodaj pieprzu, a następnie złóż całość na pół i mocno dociśnij. Pokrój w paski o szerokości 1 cm i połóż na blaszce do pieczenia. Warto ją również posmarować żółtkiem z jajek, co uchroni ciasto przed przyklejeniem i spaleniem. Posyp je makiem lub sezamem oraz kminkiem i piecz ok. 20 min na złoty kolor.

Sałatka za makaronu chińskiego

To z pewnością świetna opcja na zakąskę karnawałową, która jest bardzo sycąca i doda gościom energii do zabawy. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • fileta z kurczaka (ok. 750 g),
  • 3 duże jogurty naturalne,
  • 2 – 3 paczek zwykłego chińskiego makaronu,
  • bułkę tartą,
  • mąkę,
  • 2 – 3 jajek,
  • puszkę kukurydzy,
  • ogórki konserwowe,
  • trójkolorową paprykę,
  • majonez,
  • czosnek granulowany,
  • sól,
  • pieprz.

Makaron przełóż do miski, rozkrusz, zalej jogurtem i wstaw do lodówki aż do całkowitego wchłonięcia i zmiękczenia. Filet z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę. Na oddzielnych talerzach przełóż bułkę tartą, mąkę oraz rozmieszane jajka i obtocz mięso w panierce. Usmaż kurczaka na patelni, a następnie odstaw mięso do wystygnięcia. Umyj i pokój paprykę, kukurydzę wypłucz na sitku i pokrój w drobną kosteczkę ogórki konserwowe (ilość uzależniona od wielkości sałatki). Gdy makaron zmięknie, a kurczak ostygnie, połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i przypraw według uznania czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Roladki naleśnikowe

Z pokonaniem małego głodu z pewnością poradzą sobie apetyczne, nadziewane roladki z ciasta naleśnikowego. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, wystarczą do nich tylko następujące składniki:

  • kostka sera twarogowego,
  • kostka żółtego sera,
  • pęczek szczypiorku,
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ciasto naleśnikowe.

Po usmażeniu ciasta na naleśniki zetrzyj na tarce żółty ser i posiekaj drobno szczypiorek. Ser włóż do miski i przypraw. Połącz go z twarogiem, połóż na naleśnikach, formułując z nich ruloniki. Potnij je na równe kawałki i włóż do środka przekrojone na pół pomidorki. Całość posyp szczypiorkiem.

Koreczki śledziowe

Na żadnej imprezie nie może zabraknąć przepysznych koreczków ze śledzi. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • filety śledziowe (wiaderko lub w plastrach),
  • majonez,
  • 8 suszonych śliwek,
  • cytrynę,
  • por.

Filety mocz w wodzie przez około 2 godziny. Śliwki namocz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Śledzie pokrój w paski, a ich wewnętrzną stronę posmaruj majonezem. Śliwki owiń plastrami filetów i zepnij wykałaczką. Ułóż koreczki na półmisku i udekoruj krążkami pora oraz plastrami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *